perjantai 24. lokakuuta 2008

Tietokone DCC-keskusyksikkönä, osa 3: sähköiset liitännät ja kaapelointi

Osassa 2 käsiteltiin esimerkkinä PoRhan näyttelyrataa laitteistoineen ja ohjelmistoineen. Tässä osassa neuvotaan miten tietokone liitetään komento-ohjauslaitteistoon, jotta saadaan aikaan vastaava toiminta kuin PoRhan näyttelyradalla. Lisäksi neuvotaan S88-paluukanavan liittäminen kirjoitinporttiin raideilmaisuja varten.

Sarjaporttiin liitetään vahvistin (booster). Tarkoitus on, että tietokone tuottaa signaalin, jonka vahvistin vahvistaa dekoodereiden käytettäväksi. Sarjaportista käytetään periaatteessa yhtä signaalia, nimittäin TxD:tä eli lähtevää dataa. 9-nastaisessa D-liittimessä TxD on nastassa 3. Lisäksi tarvitaan maa, nasta 5. Sarjaporttien liittimet ovat tietokoneessa pääsääntöisesti urospuolisia, joten kaapeli on sellainen, jossa on toisessa päässä naaraspuolinen 9-nastainen D-liitin ja toisessa vahvistimeen sopiva liitin. 

Vahvistimesta on etsittävä signaalitulo, joka DCC-vahvistimissa merkitään kirjaimella C, sekä signaalimaa, D. Tässä vaiheessa on todettava, että DCC- ja Märklin-vahvistimet toiminevat pääsääntöisesti ristiin. Tiettävästi halvimman vahvistimen saa Märklinin Delta Control -laitteesta.

Kytkentä tiivistettynä:
  • TxD / 3 signaali / C
  • GND / 5 -  maa / D
Vahvistimeen tarvittavan liittimen tyyppi riippuu vahvistimen merkistä ja mallista; joissakin, esim. Lenzin vahvistimissa, on ruuviliittimet, toisissa puristettavat modulaariliittimet (läpinäkyvää muovia, lähes kuution muotoinen, noin sokeripalan kokoinen). Jos jälkimmäinen sattuu vastaan, on usein helpointa ottaa valmis kaapeli, jossa on sopivat liittimet, katkaista se kahtia ja juottaa katkaistuun päähän D-liitin. 

Rocon vahvistimiin tarvitaan modulaarikaapeli; siitä käytetään modulaariliittimen reunimmaiset nastat 1 (C) ja 6 (D). Rocon kaapeleissa reunimmaisten johtojen värit ovat valkoinen (1) ja sininen (6). Kytketään siis modulaariliittimestä D-liittimeen nastat 1-3 ja 6-5 eli C-TxD ja D-GND. Modulaariliittimen ykkösnastan löytää helposti: se on oikealla kun liitintä pitelee niin, että lukitussanka on päälläpäin ja kaapeli lähtee pitelijää kohti. Kaapeli kytketään Master-liittimeen. Huomattava on, että tämän jälkeen samaan vahvistimeen kytketyillä XpressNet-laitteilla (LokMaus yms. ohjaimet) ei ole enää mitään vaikutusta mihinkään. Jos vahvistimen tekee itse, siihen on tietysti helppo asentaa juuri halutunlainen liitin. Saksantaitoisille löytyy vielä kokoelma kaavioita vahvistimen liittämisestä.

Vahvistimeen kytketään johdot, joihin liitetään vaihde- ja opastindekooderit. Näihin puolestaan liitetään vaihdemoottorit ja opastimet.

Jos edellinen vaikutti sekavalta, se johtuu siitä, että vahvistimia on monia erilaisia, eikä niiden liittimiä ole millään tavalla standardoitu. Kaikissa on kuitenkin jossakin kohtaa signaalitulo ja signaalimaa. Kun ne löytää, kaapelin teko on helppoa.

S88-palauteväylän liittäminen kirjoitinportin kautta on huomattavasti yksinkertaisempaa. Liittimen naaraskappale on tosin kuulemma vaikeasti saatava, mutta sen voi korvata periaatteessa millä tahansa, jossa on nastojen väli 2,54 mm ja joka on mekaanisesti sovitettavissa. Kaapeli kytketään seuraavasti:
  • kirjoitinportti - S88
  • (+ 5 V esim. USB-liittimestä) - 6; jännitteen syöttö S88-väylään
  • 4 - 5; RESET
  • 3 - 4; LOAD
  • 2 - 3; CLOCK
  • 18 - 2; GND (tähän kytketään myös +5V:n jännitteen maajohto)
  • 10 - 1; DATA
Kaavakuva, jossa käyttöjännite otetaan levyasemaliittimestä.

S88-väylään liitetään palautemoduulit, joihin kytketään raideilmaisimet. Kolmikiskoradalla raideilmaisimeksi riittää, että ilmaistavalta raiteelta on toinen kisko eristetty ja kytketty palautemoduulin tuloon sekä radan maa yhdistetty palautemoduulin maahan; kaksikiskoradalla tarvitaan ilmaisimeksi erillinen laite, jonka lähtö viedään palautemoduulille.

Kun näiden kytkentöjen tekemisen jälkeen kytketään tietokone päälle, missään ei pitäisi tuntua, näkyä, kuulua tai haista mitään asiaankuulumatonta: ei kipinöintiä, sulamista, savua, kuumenevan muovin tai metallin hajua... Jos jotakin tällaista ilmenee, laitteet on sammutettava välittömästi ja ryhdyttävä tarkistamaan kytkentöjä.

Seuraavassa osassa kerrotaan ohjelmistojen asentamisesta.

Huomautus:
Näiden ohjeiden virheettömyyttä ei voida taata. Kirjoittaja ei vastaa näiden ohjeiden noudattamisesta tai noudattamatta jättämisestä aiheutuneista henkilö- tai esinevahingoista, materiaalihukasta, menetetystä työ- tai vapaa-ajasta, kivusta, särystä, henkisistä kärsimyksistä, homevaurioista, epämääräisestä harmin tunteesta tai muistakaan mahdollisista tai mahdottomista seurauksista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti