torstai 23. lokakuuta 2008

Tietokone DCC-keskusyksikkönä, osa 1

Siirrytäänpä kokonaan toiseen aiheeseen eli pienoisrautateihin. Olen viime kuukausina tehnyt kokeiluja, joissa käytetään PC:tä pienoisrautatien DCC-ohjausjärjestelmän keskusyksikkönä. Tällä tavalla voidaan tietokoneelta käsin ajaa junia, kääntää vaihteita, ohjata opastimia tai periaatteessa mitä tahansa mitä komento-ohjauksella voidaan kuvitella tehtävän.

Olen kokeillut junien ajamista tietokoneelta käsin: toimii, joskin on vähän kankean oloista. Mieluummin käytän käsiajolaitetta, jossa on kunnollinen nuppi. (Tämä on makuasia, josta en kiistele.) Sen sijaan turvalaitteiden eli vaihteiden ja opastimien käytössä tietokone on osoittautunut loistavaksi. Kulkutielogiikan tekeminen ei koskaan ole ollut näin helppoa. (Ei sillä että se helppoa olisi vieläkään!) PoRhan näyttelyradalle on esimerkiksi tehty sellainen järjestely, että junia ajetaan omalla DCC-järjestelmällään, ja turvalalaitteiden ohjaus on siitä kokonaan erillisessä järjestelmässä. Näiden välillä ei normaalitilanteessa ole yhteyttä. Järjestelyn etu on siinä, että vaihteet ja opastimet toimivat vaikka radalla tapahtuisi oikosulku, jännitekatko tai totaalinen sekoaminen. Näin esimerkiksi karannut veturi voidaan ohjata turvalliseen paikkaan tai oikosulun aiheuttanut aukiajotilanne voidaan selvittää.

PC:n kytkentä on toteutettu teknisesti siten, että suoraan PC:n sarjaporttiin liitetään mikä tahansa DCC-vahvistin, esim. Lenz LV101, jollainen minulla sattui ennestään jo olemaan. Myös Märklinin Delta Control -ajolaitetta voi käyttää vahvistimena. Kytkentäohje löytyy muutamille vahvistimille mallin perusteella täältä (saksankielinen sivu). Periaatteessa sarjaportista TxD (lähtevä data) ja GND (maa) kytketään vahvistimen signaalituloon ja maahan.

Lisäksi tarvitaan PC:lle ohjelma, joka tuottaa sarjaporttiin DCC-signaalia sekä käyttöliittymäohjelma, jolla voidaan ohjata koko pakettia. Käyttöjärjestelmäksi valitsin itse Ubuntu Linuxin, mutta sopivia ohjelmia on saatavissa myös Windowsiin. Tarkempi ohjelmaluettelo tulee sarjan myöhemmässä osassa.

Jatkoa seuraa...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti