keskiviikko 11. marraskuuta 2009

FREMO-moduulijigi

PoRha rakentaa FREMO-moduuleja, joiden kokoamiseen on tehty jigi. Moduulien pituus on vakioitu kuljetuksen helpottamiseksi. Jigillä kaksi ihmistä kokoaa moduulin runkokehikon mittoihin sahatuista vaneriosista 6 minuutissa:
  1. ensimmäinen pääty asetetaan paikoilleen
  2. sivuihin levitetään liimaa päätyä vasten tulevaan pintaan, ja ne asetetaan paikoilleen päätyä vasten
  3. toinen pääty asetetaan paikoilleen, jolloin sivut asettuvat tiukasti paikoilleen
  4. jokaiseen nurkkaan porataan 2 kpl 2 mm reikiä, joihin väännetään 3x40 mm uppokantaruuvit - porausvaiheessa kohdistetaan osat tarkasti sivusuunnassa
  5. valmis runkokehikko irrotetaan jigistä ja siirretään syrjään odottamaan liiman kuivumista.
Alkuvalmisteluihin eli osien asetteluun ja liiman levittelyyn menee 2 minuuttia, minkä jälkeen poraamiseen ja ruuvien vääntämiseen menee noin 1 minuutti/nurkka, jos touhuamassa on kaksi tekijää ja kaksi akkuporaa.

Kuvien oton jälkeen jigiin on lisätty tuki puolikkaan moduulin päädylle, ja jossain vaiheessa lisätään vielä yksi tuki, jolla voidaan tehdä kolmannesmittaisia moduuleja.

EDIT: itse olen näemmä ainoa, joka ei onnistu kommentoimaan tähän (ihme homma), joten en pysty vastaamaan kommentteihinne suoraan. Hyvä, että ajatukset ovat lähteneet liikkeelle. Minusta olisi mielenkiintoista nähdä uusia ideoita, tekniikoita ja työtapoja toteutettuna, vaikka vain pienenä mallipalasena. Sellaisesta saa aina paremman käsityksen kuin sanallisesta selostuksesta.

Tämän toteutus lähti tarpeesta: jigi oli olemassa alustaan kiinnitettyinä vanerinpaloina, mutta sitä ryhdyttin parantelemaan. Tarkoitus oli siis saada aikaan jigi, jolla pystyy kokoamaan n kpl standardimittaisia moduulirunkoja tarkasti ja nopeasti. Aiemmin meni yhden rungon kokoamiseen tunti-kaksi tarkkuuden ollessa luokkaa "sitä sun tätä". Nyt nopeus ja tarkkuus ovat molemmat parantuneet huimasti. Materiaalia on olemassa ennalta mittoihin sahattuna, joten siitä on nyt nopea koota moduuleja tarpeen mukaan.

2 kommenttia:

  1. Kuten jo viestillä kommentoin, loistava jigi.

    Aika on kuitenkin toisarvoinen tekijä tässä yhteydessä. On tietenkin hyvä että homma sujuu joustavasti, mutta päädyn pystysuoruus on niin tärkeä seikka jatkon kannalta että muutama tarkistus ei ole pahitteeski ennen porausta. Käsi ei ole ruuvipuristin. Ennen liiman kuivumista oikaisu on vielä mahdollinen poraamalla reiät uuteen kohtaan

    VastaaPoista
  2. Itse lähtisin työstämään polyuretaanilevyn aluksi (vai mitä materiaalia se maisemapohja on) tarkkoihin mittoihin. Sitten asentaisin kaksi moduulin sivua L-kulmaan ja panisin liimaa levyyn. Sitten levittäisin liimaa kahteen muuhun sivuun ja junttaisin moduulin toiset kaksi sivua ja ruuvaisin kaikki yhteen jigissä.
    Tämä siksi että aiemmin on moduuli maalattu koonnan jälkeen ulkoa ja sisältä. Tämän jälkeen on vaikea löytää liima, mikä pitää maalipinnassa eikä syövytä PU-levyä. Eri-Keeperi ja Rakennusliima pitävät huokoisissa materiaaleissa kuten puu ja PU-levy mutta ei "liukkaissa" pinnoissa. Maalipinnat ovat kuin lasia näille liimoille joten rapsahtaa kohta pois. Liuotinpohjaiset taas liuottavat PU-levyn joten symbioosi ei toimi. Kokeiltu on. PU-liima voisi toimia mutta on kallista eikä liiman kohdistaminen onnistu kun tiukka PU-levy esiliimataan ja painetaan sitten moduuliin joten suurin osa liimasta tursuaa ohi ja jää liiman myyjän bonuksiin :(
    Siis kaikki kunnia hyvälle jigille mitä voitaisiin hyödyntää maasto-PU-levyn kiinnittämisessä ja saada täydellinen ja luja moduuli.
    Moduulin ulkomaalaus voidaan tehdä (=pitää tehdä) kaiken tämän jälkeen; maalauksen tarkoitus kuulemma on kosteuden imeytymisen estäminen minkä tarkoitus saavutetaan liimasaumassa edellä kertomallani tavalla. Siis liimasaumaa ei tarvitse (ei saa) maalata etukäteen, kyllä liima hylkii kosteutta kohtuullisen kauan kuten maalikin.

    VastaaPoista