sunnuntai 25. lokakuuta 2009

Nelivetokoiran jalanjälki

Useat lähteet, mm. Aamulehti ja Telegraph kirjoittavat uusiseelantilaisen arkkitehtipariskunnan Brenda ja Robert Valen kirjassa Time to Eat the Dog? A Real Guide to Sustainable Living esitetystä väitteestä, jonka mukaan keskikokoisen koiran hiilijalanjälki on samaa luokkaa katumaasturin kanssa.  Itseäni koiranomistajana väite hämmästyttää, sillä tuntemani koirat - niin suuret kuin pienetkin - ovat ihmisiin verrattuna hyvin pieniruokaisia.

Telegraphin artikkelissa esitettiin hieman tarkempi laskelma:
A medium-sized dog has the same impact as a Toyota Land Cruiser driven 6,000 miles a year...
They say an average Collie eats 164kg of meat and 95kg of cereals a year, giving it a high impact on the planet.
Siis keskivertocollie söisi vuodessa 164 kg lihaa ja 95 kg viljaa. Ravinto lienee teollista kuivamuonaa, "nappuloita", koska raakaruokinnassa (Bones And Raw Food, BARF) ei viljaa pitäisi kulua ollenkaan, vaan sen tilalla pitäisi olla vihanneksia ja juureksia. Tästä voidaan tehdä laskelma: collie söisi siis (164 + 95) / 365 = 0,71 kg eli reilut 700 g muonaa päivässä.

Jos laskelmassa on ravintona käytetty teollista kuivamuonaa, collien pitäisi annostusohjeiden perusteella painaa n. 70 kg. Keskiverto collie painaa n. 20-25 kg, mikä tarkoittanee sitä, että se syö "nappuloita" aktiivisuudestaan riippuen 200-300 g päivässä. Collien omistajat korjatkoot, jos meni väärin.

Kokonaan toinen asia on, että teollisen koiranruoan tuotannossa käytetään usein ihmisille tarkoitetun lihan tuotannosta jääneitä tähteitä, jotka muuten menisivät hukkaan. Toisaalta ajatellaan, että ruoka on tämän takia heikkolaatuista, toisaalta taas eläinten kasvattaminen pelkästään koirien ruoaksi olisi tuskin ekologisesti yhtään parempi ajatus. Entäpä minkälainen hiilijalanjälki mahtaa olla polttoaineeksi kasvatettavalla viljalla?

1 kommentti:

  1. Oli kiva lukea blogistasi aiheesta, joka on kuuma.
    syötän koiraani kotimaisella raaka-ravinnolla, josta luita on n. 1/3 osa. Kotimaista kalaa, useinmiten ns. roskakalaa, koira saa pari kertaa viikossa. Usein myös riistaa ja perkausjätettä.
    Viljaa ei kulu lainkaan, se ei ole koiran ruokaa; juureksia, marjoja, hedelmiä ja yrttejä menee jonkinverran.
    Toivon, että koiralliset ihmiset alkaisivat kiinnittää asiaan huomiota. Kuluttamisen ja hiilijalanjäljen lisäksi kannattaa tarkastella asian tuotantoeettisiä puolia.

    VastaaPoista