keskiviikko 22. elokuuta 2007

Mustavalkoista valokuvausta digikameralla

Olen harrastanut valokuvausta muutaman vuoden, josta pari viime vuotta digikameralla. Filmiaikana otin huomattavan osan kuvistani mustavalkoisena, mutta digikuvat ovat paria kokeilua lukuunottamatta olleet värillisiä.

Toisaalta mustavalkoisen kuvan pelkistetyssä ilmaisussa on jotakin, joka minua viehättää: kuvaa täytyy jo otettaessa ajatella mustavalkoisena, muuten se toimii ainoastaan sattumalta. Kuvan sävyala pitää hahmottaa etukäteen, jotta siitä ei tule lattea, ja sommitteluun pitää kiinnittää todella tarkasti huomiota, sillä se ei huku värin ja yksityiskohtien alle.

Viime päivinä olen leikkinyt CaptureOne LE:n ominaisuuksilla: se osaa jäljitellä esim. pankromaattista mustavalkofilmiä, minkä jälkeen väritasapainoa säätämällä voi vaikuttaa kuvan sävyalaan. Seuraavassa kokeilukuvassa on käytetty kameraprofiilina pankromaattista filmiä keltasuotimella ja sen jälkeen vedetty väritasapainoa magentan suuntaan, jolloin nurmikkoa on saatu tummemmaksi.

Sentti ja Milli

Tämähän ei ole varsinaisesti mitenkään vaikeaa, kuulostaa kuvailtuna vain vähän tekniseltä. Käytännössä homma oli luonteeltaan lähinnä "mitä tapahtuu jos mä säädän tästä?" (säätöä) "ei näytä hyvältä... kokeillaan sen sijaan säätää tosta noin..." (lisää säätöä) "tää on hyvä, laitetaan talteen".

Tulostaminen sen sijaan oli hieman mutkan takana. Tässä kohtaa pitänee mainita, että tulostin on kytketty vaimon koneeseen, josta se on jaettu, kun taas kaikki säätäminen tapahtui tämän blogin kirjoittajan MacBookilla.

Ensimmäisellä yrityksellä kuva tulostui aivan mielettömän tummana. Seuraa ihmettelyä: ColorSync ei näytä Pixma iP4200:aa ollenkaan, vaikka kone näkee sen muuten. Ei haittaa, kaivetaan esille Canonin asennuslevy ja asennetaan tulostimen ajurit tällekin koneelle. Kokeillaan tulostaa Canonin omalla ohjelmalla. Em. ohjelma ilmoittaa ei-löytävänsä yhtään soveliasta laitetta ja näin ollen lopettavansa yhteistyön heti alkuunsa. Ei sitten tulosteta verkon kautta.

Onneksi MacBook on kannettava. (Ollaan siellä Cupertinossa vaan viisaita.) Kannetaan kone alakertaan ja kytketään suoraan USB-kaapeliin, jonka toisessa päässä pitäisi oletettavasti majailla tulostin. (Oletteko yrittäneet seurata kaapelia, joka lähtee koneelta ja katoaa määrittelemättömään paikkaa pöydänkulman alle? Merkitkää johtonne hyvän sään aikana!) Kyllä tulostin sitten olikin siellä missä oletinkin, mutta vielä ei päästy tulostamiseen asti: tulostusdialogin pudotusvalikossa oli yliviivattuja kohtia. Hmm, yliviivattuja valikonkohtia? Tämä on uutta, yleensä ne menevät harmaiksi kun eivät ole käytettävissä.

Yliviivatun valikonkohdan klikkaaminen antoi virheilmoituksen, joka käski päivittää uudemmat ajurit. Päivitetään kun kerran käsketään...

Ajureiden päivityksen jälkeen kokeilin tulostusta iPhotosta ja katso, se toimii! Kuvat tulostuvat ihan niin kuin pitääkin!

Varmemmaksi vakuudeksi laitoin ColorSync-työkalussa iP4200:n väriprofiiliksi Canon iP4200 SP4 -profiilin, jonka asetin myös CaptureOnessa tehtävien JPEG-kuvien väriprofiiliksi. Nyt kuvien sävyt ovat kohdallaan.

Jotakin on vielä kuitenkin selvitettävänä: ilmeisesti tulostin tekee harmaasävyt värimusteista, mikä aiheuttaa pientä magentan vivahdusta tulosteeseen. Olisikohan jossakin vipu, jolla saisi tulostimelle kerrottua, että käytä vain mustaa? Sellainen nappi on kuin Greyscale, mutta se ei tunnu auttavan... Googlettamalla löytyy lähinnä sellaisia ohjeita kuin "kunnollisia mustavalkotulosteita? hanki (hillittömän iso ja kallis) Epson R2400... ai sä tulostat paljon? hanki (vielä isompi ja kalliimpi) R4800, tulee halvemmaksi: siihen saa kolminkertaisella hinnalla viisinkertaisen määrän mustetta."

Kun sain tulostuksen toimimaan, otin kokeeksi erään aiemman 48 kuvan sarjan käsittelyyn ja tulostin kuvat tiedostonimineen kahdelle A4-arkille, 24 kuvaa per arkki, pinnakkaista vastaavaksi kopioksi. iPhotosta löytyy tähän valmis valinta. Näillä arkeilla vertailin kuvia ja riipustelin huomioita vihreällä tussilla suoraan kuvien päälle ja väleihin. Tämä sopii minun työtapaani, joka on hidas ja pohdiskeleva. Joku muu tekee toisin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti